Du är här
Hem > Fotostudio > Studiofotografering – olika bildstilar

Studiofotografering – olika bildstilar

Studiofotografering – olika bildstilar

Studiofotografering - olika bildstilarEn av många saker som skiljer olika fotografer åt är fotografens bildstil. Med bildstil menas hur jag som fotograf behandlar ljus, komposition, bildvinkel/komposition och  färger när motivet skall fångas på bild. Kort sagt, vilken personlig bildstil jag har som fotograf. Denna bestämmer jag som fotograf vid fotograferingstillfället. I bildbehandlingen kan man också påverka bildstilen genom att redigera bilder som svartvita, bruntonade, starka färger, snäva beskärningar och så vidare.

Som fotograf brukar jag fråga kunder vilken bildstil man tycker om. Min erfarenhet är att många “icke fotointresserade” har rätt dålig koll på detta. Man gillar eller inte gillar bilder man ser i olika sammanhang. Svaret kan bli att man gillar svartvita bilder, en detalj i färg eller liknande.

När jag har en kund för Studiofotografering brukar jag därför vid redigeringen i Photoshop variera en bild i olika bildstilar. Detta för att kunna visa upp att en bild som liknar en annan motivmässigt kan förmedla olika budskap med olika typer av bildstilar.

På ren svenska gör jag helt enkelt olika varianter av liknande bilder. Att behålla en bild från studiofotograferingen och kasta liknande bilder, som många fotografer gör, är inte mitt arbetssätt. Jag behåller fler bilder är genomsnittsfotografen men gör olika bildstilar på dem istället. Sedan är det upp till dig som kund att välja vilken variant som du/ni tycker bäst om. Det är beställarens uppgift, inte min som fotograf.

I detta inlägg kan ni se olika bildstilar från samma studiofotografering. Kanske kommer man på sig själv att gilla en bildstil som man från början inte alls trodde man skulle fastna för. Och definitivt som man inte hade haft ord att framföra till fotografen innan man såg de färdiga bilderna.

Det här med olika bildstilar är inget som gäller enbart vid studiofotografering. Det används givetvis även vid all fotografering, som bröllop, dopfotografering, studentfoto, sportfoto, eventfoto och så vidare.

Studiofotografering - olika bildstilar Studiofotografering - olika bildstilar Studiofotografering - olika bildstilar Studiofotografering - olika bildstilar

Top