Du är här
Hem > Bröllop > Sportfotografering ger bättre bröllopsfotograf?

Sportfotografering ger bättre bröllopsfotograf?

Bröllop och sportfotograf

Fördelar med att fota mer än inom ett område

Kan en fotograf som sysslar med flera olika typer av fotograferingar göra att man blir en bättre bröllopsfotograf? Eller skall en fotograf ägna sig åt en sak? Finns olika synsätt på frågan och här är min åsikt.

Sportfotografering och bröllopsfoto har många olikheter. Sportfoto innebär små bildfiler, extremt snabba leveranser och minimalt med redigering. Bröllopsfotografering innebär stora RAW filer som redigeras längre och någon vecka eller två innan kunderna skall ha bilderna. Men faktiskt kan blandade uppdrag ge fördelar även för en bröllopsfotograf.

Utrustningen. Genom att att fotografera inom många områden kan en fotograf hålla sig med bättre och mer utrustning. Båda typerna av fotografering kräver utrustning som är över snittet, som ljusstarka objektiv och externa blixtar. Att hela tiden “skanna av” platsen för att se vad som händer (läs bör fotograferas) är en ryggradsreflex som man behöver öva på. Saker händer hela tiden och det gäller att vara på alerten hela tiden. Att vara på rätt ställe i rätt tidpunkt är viktigt både i sportens värld och vid bröllop. Att tänka ett steg före. Vad hände efter sången eller efter ringväxlingen. Stå man på rätt ställe med rätt utrustning?

Att verka utan att synas är viktigt vid många olika fotograferingar. Fokus skall vara på spelaren, eller bröllopsparet och inte på fotografen. Helst skall idrottsutövaren eller brudparet inte märka att du är där. Även snabba omställningar. Allt gå inte enligt planeringen. Det gäller att ställa om och att tänka i nya banor allt eftersom oväntade saker händer, både inom sportens värld och vid vigslar. Till sist erfarenheten. Att veta vad man skall göra om utrustningen strular, spelaren/brudparet är på sämre humör eller inte sig själva pga spänningen inför det som skall komma. Över 10 år som sportfotograf, och bröllopsfotograf ger en erfarenhet som en privatperson som fotograferar 1-2 bröllop som kompis har svårt att matcha. Och sedan vill man som sportfotograf/bröllopsfotograf alltid “vinna” och leverera mer än förväntat.

Vi syns, på arenan eller i kyrkan…

Top