Du är här
Hem > Bröllop > Samkönat äktenskap på ett snöigt Öland

Samkönat äktenskap på ett snöigt Öland

När hon och hon blev vi

Jag träffade I på en fotokurs för några år sedan. Hon var intresserad av fotografi som hobby och ville utveckla sina kunskaper. Det var därför extra roligt att när I mötte A och deras kärlek ledde till tankar på bröllop, korsades våra vägar återigen. De önskade att jag skulle fotografera deras bröllop, vilket skulle bli mitt första homosexuella bröllop. Vi träffades under vintern för att planera bröllopsdagen. Strax innan den stora dagen gick vi igenom de sista detaljerna. Bröllopet skulle äga rum i Mörbylånga kyrka på södra Öland. Öland är vackert men också konservativt, och inte alla uppskattar samkönade äktenskap, så de stötte på några extra hinder.

Att gifta sig på vintern, speciellt i mars, är ovanligt. Det var en kall vecka med mycket snö. Skulle allt gå bra? Vi möttes vid hamnen i Mörbylänga och jag var där i god tid för att förbereda. Det var omväxlande stark sol och snöfall. Paret hade önskemål om “first look”-foton, det vill säga bilder på ögonblicket när de ser varandra i brudkläder för första gången. Det var en stark stund. Vi spenderade sedan över en timme i snön. Jag var orolig att kläderna skulle bli skadade, särskilt under parets “personliga bild” där en kamera var involverad, och även under hoppbilden som paret tog med sina tärnor och marskalkar. Stämningen var god under fotograferingen och allt gick smidigt, även om de frös och snön stundtals gjorde det svårt att fotografera.

Efteråt gick brudparet till festlokalen medan jag besökte kyrkan för att fotografera förberedelserna och detaljerna. Jag pratade också med prästen om fotograferingen under vigseln. Sedan fortsatte jag till festlokalen för att ta några bilder där och bytte om inför vigseln. Vigseln var mycket vacker och gav upphov till fina bilder.

Det snöade när jag tog de sista bilderna på det nygifta paret. De var på väg till festlokalen när vi skildes åt. Jag åkte hem för att säkerhetskopiera och börja redigera de över 900 bilderna som jag hade tagit. Dagen efter var Öland täckt av snö, och jag var tacksam över att vi hade kunnat genomföra dagen.

Top