Du är här
Hem > Fotokurs > Rätt bildstorlek på rätt ställe

Rätt bildstorlek på rätt ställe

Att blogga och/eller att lägga upp sina bilder på nätet är populärt. En del publiceringsverktyg och hemsidor minskar ner dina bilder automatiskt till en förvald storlek. Så fungerar det dock långt ifrån på samtliga ställen. Det är därför viktigt att hålla koll på hur stora bilder man lägger ut. Nackdelen att lägga ut för stora bilder är flera:

– Tar längre tid att uppdatera sidan

– Lååång tid att ladda för besökare, tänk på den som har mobilt bredband

– Bilderna kan laddas ner av andra och skrivas ut

– Utrymmer som du har för din blogg eller hemsida fylls snabbt och du kan inte uppdatera mer

I bildredigeringsprogram finns funktioner för att minska storleken på bilderna och dessutom lägga på en vattenstämpel (med ditt namn eller annat budskap). Har du inget bildredigeringsprogram finns gratis sidor på nätet för att utföra uppgiften.

Hwit blogg är en Ölandsblogg om inredning. Här finns en hel del bilder. Efter en utbildning hos Fototjänster i Kalmar kommer det nu ut ännu finare (tack vare enkel bildredigering), snabbare (tack vare bättre bildstorlek) bilder. Bloggen har också haft problem med att besökare ”ladda ner” bilder och lägger ut på andra sidor. Ett erkännande som fotograf på sitt sätt men inget som man vill skall ske. Via en vattenstämpel med namn på bilden undviks detta. Genom att baka in bloggens namn i bildens egenskaper (detta är inget besökaren ser) kommer dessutom bloggen att komma högre upp på Google och andra sökmotorer. En sidoeffekt blir därför fler besökare.

Hwit bloggs utbildningsinsats var två timmar eller 2 x 175 kr, 350 kr. Hur ser det ut för din blogg/hemsida? Kanske vi skall titta över detsamma?

Besök Hwit blogg här!

Top