Du är här
Hem > Allt annat > Årskrönika 2016 – en fotografs berättelse

Årskrönika 2016 – en fotografs berättelse

Årsberättelse 2016

Årskrönika 2016 – en fotografs berättelse

Året är snart slut. Vad mycket som hänt 2016! Började året med att flytta hela verksamheten från Torsåsgatan i centrala Kalmar till Förlösavägen norr om Kalmar. Fanns en del frågetecken om kunderna skulle vilja åka utanför centrum. Det frågetecknet rätades snabbt ut. Det ville man. Att åka fem eller tio minuter extra för att fotograferas var inga problem. Alla kunder norr om Kalmar, som Mönsterås, Timmernabben, Oskarshamn med flera fick tvärtom fem till tio minuter närmre. Att kunna parkera utanför, gratis, är mer värt.

En helg i Februari gick flyttlasset. Allt var inte färdigt och det var att gilla läget att ha sin verksamhet i ett bygge. Så småningom blev trapphus, lounge, korridor och kök klara också. Ett stort tack här till min fotoelev Gunilla S som inte bara hjälpte till med själva flytten, fixade gardiner utan också var en stor del i att planera inredningen. Många som har varit på besök under året har sagt att det är väldigt fint, och väldigt rymligt. Nackdelen har nog varit trappan. Tyvärr finns det ingen hiss i äldre hus.

2016 bjöd på ett rekordår i antal bröllop. Från maj till september var det inte många lediga helger. Något som jag också märkt under året är att de som gift sig kommit tillbaka för gravidfoto, nyföddfoto, visumbilder eller familjefoton. Som några uttryckt det, “har man hittat en fotograf som man tycker fungerar bra vill man gärna fortsätta”. Även fotokurserna var flera under året. Ett antal Workshops men även en hel del privatkurser. Privatkurser som inte alltid handlade om kameran utan om bildredigering, backupmöjligheter, att städa i datorn, antivirus eller brandväggskydd med mera.

Kalmars största publika bildbank släpptes 2016. Över 60 000 bilder att titta på, dela och köpa digitala och pappersbilder. Kalmar FF, Nybro Vikings, Nybro Flames, Kalmar HC, Ironman, stadsbilder, IFK Kalmar, Kalmartravet, Skälbyloppet ja listan över event och platser i bildbanken är hur lång som helst.

En lokal fotograf som ofta hälsa på i fotostudion är A. Hon har ingen egen fotostudio men hyr regelbundet vår. Hon ta dit egna kunder och fotografera och redigerar bilderna själv. Vi finns på plats som tekniskt stöd, ta emot besökarna, bjuder på kaffe och servar så att alla blir nöjda. Hyr man fotostudion ofta kan man förhandla till sig ett bättre pris än det redan låga 450 kr/timma.

Vid årsskiftet är det alltid en del planering inför framtiden. Verksamheten måste drivas så att den går runt. Det är alltid en balans med intäkter och utgifter. Som inregistrerad fotograf som betalar skatt,moms och revisor är det alltid en “kamp” mot privatpersoner som trots gällande lagstiftning erbjuder tjänster inom fotografi, ofta utan kvitto, försäkringar eller backuputrustning. Det kommer att bli en del justeringar framöver för att få allt att snurra runt, och samtidigt kunna ha bra priser. Mer av något, mindre av något annat. Ni som följer oss på hemsidan (gärna via e-post, se nedan) eller via sociala medier kommer alltid att få den senaste informationen.

Farväl 2016, hej 2017!

[subscribe-by-email-form autopt=”true”]

Top